недеља, 22 маја, 2022

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA RADOMANA PREMIJERKI

U sektoru šumarstva i prerade drveta su niske zarade i postoji konstantan problem, a to je da se zarade umanjuju radi finasijske konsolidacije države, a kada se najavljuje povećanje, u javnom sektoru , preduzeća iz šumarske struke ne budu obuhvačena tim povećanjem. Postoji trend prelazaka radnika u privatni sektor ili u druge države gde su veće zarade,tako da treba stimulisati radnike pristojnim zaradama i povećati kvote za zapošljavanje. U nacionalnim parkovima više od 50% radnika će biti ispod minimalne zarade, kada stupi na snagu nova miniimalna cena rada od 1. januara 2022.godine. Premijerki je prezentovano da, ako se kroz anekse Kolektivnih ugovora, ne koriguje zarada i uveća ,imaćemo situaciju da se krši zakon.Ukazano je je da se kroz kolektivno pregovaranje nužno korigovati zarade. Ministar finansija je rekao da ,apsolutno nema ništa protiv da se zarade uvećavaju ,ako javna preduzeća, koja posluju tržišno ostvaruju profit.
Ukazano je da preduzeća drvne industrije imaju niske zarade,zbog male kupovne moći stanovništva i da treba pomoći preduzećima ,koja su u državnom vlasništvu ili akcionarskom modelu ,kao što je to Simpo i Simpo ŠIK Kuršumlija da opstanu, pogotovo jer su to preduzeća ,koja su u pograničnoj zoni ,što je strateški interes države. Propadanjem tih preduzeća došlo bi do ekonomskog sunovrata stanovništva tog područija. Ovde nije reč o klasičnim subvencionisanjem tih preduzeća, jer ona posluju na tržišnim princiima, ali pomoć države u pronalaženju stranih partnera i kupaca dobro bi došla preduzećima poput Simpa, koji je sposoban da odgovori i najzahtevnijim klijentima, kao što su lanci hotela i moćne korporacije u opremanju nameštajem njihovih objekata .
Tražena je bolja saradnja sa ministarstvima u smislu vođenja intezivnijeg socijalnog dijaloga. Ukazano je da pojedini ministri ne odgovaraju na poslate dopise ,što je negativan manir, jer su Granski sindikati partneri na istom nivou . Potrebno je da se vodi intezivniji dijalog kroz sastanke sa Ministrima i njihovim saradnicima radi rešavanja tekućih problema. Istaknuto je da su radnici u realnom sektoru i privatnim kompanijama u drugom planu, imaju niske zarade, poslodavci ih šikaniraju, zabranjuju sindikalno organizovanje i bilo kakvo okupljanje i štrajkove, uprkos činjenici da im to omogućuju Ustav i zakoni“.
Utisak je da je sastanak iskorišćen maksimalno da se nosiocima vlasti ukaže na položaj radnika i da su prezentovani mnogi problemi . Na nama je da nastavimo da radimo , podstičemo Kolektivno pregovaranje i tražimo veću bezbednost radnika, kako bi se ostvario primarni cilj ,a to je dostojansto radnika i zarada od koje može pristojno da se živi. Naravno da još uvek nismo blizu toga i da treba da se borimo za to, ali se na ovakvim sastancima sa vrhom države efikasnije ističu problemi i čuje glas radnika, preko njihovih predstavnika.
Zahvaljujem se svima ,koji su dostavili svoje primedbe i sugestije i time pomogli da premijerki što bolje prezentujem situaciju u našoj grani.

Related posts